Traumaverwerking zit al in ons systeem. We zijn allemaal uitgerust met een mechanisme dat elke traumatische ervaring oplost. Alleen ons ego weerhoudt ons ervan dit mechanisme in te zetten.

“Het is zinloos met getraumatiseerde personen over het trauma te praten. Men voelt zich niet meer veilig op deze wereld. En vooral niet in zijn eigen lichaam. Dus zal eerst gewerkt moeten worden aan het zich weer veilig voelen in het eigen lichaam."
– Prof. Dr. B van der Kolk, trauma-expert.

Dieren

Dit heeft te maken met onze evolutie en onze afstand van het dier zijn. Dieren gebruiken dit mechanisme wel en schudden letterlijk elk trauma van zich af. Als een gazelle net aan de dood is ontsnapt, en bij de drinkplek aankomt, begint hij eerst hevig te trillen en schudden. Zodra dit zijn lichaam uit is, kan hij rustig gaan drinken en weer verder gaan met leven, zonder hier nog verder mee bezig te zijn.

Wij hebben inmiddels geleerd dat trillen en beven een teken van zwakte is. Tevens lijkt het alsof we onszelf niet onder controle hebben. Denk maar aan knikkende knieën, bevende stem, trillen van woede. We doen van alles om dit zo min mogelijk zichtbaar te laten zijn. Maar het is zo belangrijk om alle opgeslagen energie van je af te schudden. Doe je dit niet dan slaat het zich op in je lichaam en zorgt het voor klachten van verschillende aard.

Traumaverwerking = Loslaten

We weten allemaal dat wat we niet nodig hebben dat we dit los moeten laten. Maar hoe doen we dit? Dat zijn we dus verleerd. Pas als we los laten kunnen we weer iets nieuws beginnen, verder groeien. We lezen boeken en zoeken ver van ons af naar oorzaken en oplossingen voor onze klachten. Maar deze oplossing ligt in onszelf besloten. Als we dit mechanisme niet inzetten om de negatieve lading van ons af te schudden, dan blijft de oorzaak in ons lichaam zitten.

Stress
Allemaal ervaren we wel eens stress. Hier wordt ons overlevingsmechanisme ingezet om net een beetje dat extra te geven. Zodra we ons hiervan bewust zijn en onszelf daarna ook weer even laten herstellen is er niets mis met stress.

Wat er fysiek met je gebeurt als je stress ervaart, kun je hier lezen.

Zodra de spanning te hoog wordt, dan praten we over een trauma. Als de ervaring teveel is om door onszelf te verwerken.

 

PTSS
Je kunt dan PTSS ontwikkelen, Post Traumatische stress stoornis. De symptomen zijn overdreven schrikreacties, beperking in het dagelijks functioneren, nachtmerries, flashbacks, symbolische vermijding, prikkelbaarheid, slaapproblemen, geheugenverlies, afsluiten voor de omgeving, concentratieproblemen.

Ook kun je vaak blootgesteld worden aan trauma binnen je beroep. Dit zorgt voor plaatsvervangende traumatisering. En ook hier is het van uiterst belang het mechanisme dat zorgt voor loslaten te activeren.

Hoe werk ik?

Ik werk met verschillende oefeningen uit de bio energetica en TRE maar ook uit yoga en Qigong.

De oefeningen:

  • Kun je gemakkelijk uitvoeren en hebben meteen effect.
  • Zorgen voor natuurlijke preventie. Door het doen van deze oefeningen zal je ook eventuele stress ervaringen in de toekomst hiermee kunnen reduceren.
  • Kun je direct in jouw dagelijks leven toepassen.
  • Zorgen voor een gevoel van lichamelijke veiligheid en versnellen het genezingsproces.

Ik zet deze oefeningen ook in bij:

Deze oefeningen zorgen voor een grotere veerkracht en geven je uiteindelijk meer zelfvertrouwen en verminderen angst.

Dans
Dans is ooit bedacht net als zang om ons in te uiten. Denk aan dansen uit de Afrikaanse culturen en Flamenco. De bewegingen komen uit het dagelijks leven en verwoorden onze emoties en gevoelens. Op deze manier geven we uiting aan ons lichaam wat soms door deze emoties geblokkeerd wordt. En laten we alles weer stromen. Met zang maak je klank en zorg je dat er weer balans in je lichaam komt. Ook deze principes verwerk ik in mijn methode. Omdat ik ervan overtuigd ben dat dit bijdraagt aan een betere genezing en zorgt voor traumaverwerking.

Conclusie

Traumaverwerking door middel van deze oefeningen is effectief en werkt preventief voor komende traumatische ervaringen. Omdat je lichaam de opgeslagen spanning van zich af schudt en letterlijk los laat. Zo kun je verder met je leven en zit je toekomst er weer rooskleurig uit!

Ook is gebleken dat even uit de vertrouwde omgeving zijn en werken aan jezelf effectiever is dan een keer per week een half uur behandeling. Daarom is het een goed idee om je op te geven voor een van de mindfulness & yoga reizen op Sardinie.