Mindfulness

 mindfulness met Monique van ProosdijMindfulness of achtzaamheid is een uitdrukking, waarvan de oorsprong in het boeddhisme ligt en is het tegenovergestelde van mindlessness, het ondernemen zonder er met je gedachten bij zijn.

In het Westen is het bekend geworden door het werk van onder anderen Thich Nhat Hanh, een Vietnamese monnik die verbannen is en nu in Frankrijk woont en daar les geeft.Ook de arts Jon Kabat- Zin heeft mindfulness vertaald naar het westen en heeft dmv vele onderzoeken, aangetoond dat het stress verlaagd, weerstand verhoogt en het leven verrijkt.

In volle aandacht bezig zijn met wat je op dit moment doet. Zoals een kind opgaat in zijn spel.

Mindfulness in het Westen

Mindfulness is echt een hype geworden en wordt ook veel als bijvoegelijk naamwoord gebruikt. Zo heb je mindful eten, mindful lopen, mindful koken en ga zo maar door. Doordat het zo veel en op een commerciele manier gebruikt wordt, begint het ook een beetje een negatieve reputatie te krijgen. En dat is jammer, want het is een manier van leven die iederen zou moeten toepassen om gelukkig te zijn.

Hoe werk ik met mindfulness?

Voor mij is mindfulness vooral meteen praktisch toepasbaar in ieders dagelijks leven. Alleen niet volgens het protocol dat is bedacht tijdens de trainingen. Maar, wat erg belangrijk is, hoe kan het worden ingepast in jouw leven. Ook hier is het belangrijk te bekijken wat voor jou werkt en hoe het in jouw leven in te passen is. Tijdens de 8 weekse training leer je allerlei technieken die je kunt gebruiken en deze zal ik zeker ook gebruiken. Ook heb ik zelf een paar mindfulness oefeningen bedacht die kort en praktisch inzetbaar zijn.

De kern van minfulness

Het draait om in volle aandacht je leven leiden. En dit kan alleen als je aanwezig bent in het nu. In het verleden kun je niet leven, dat is al geweest. De toekomst moet nog komen. Dus het enige moment wat je echt kunt ervaren en beleven is het nu. Dit moment.

Ik zal je laten ervaren hoe fijn het is om in het nu aanwezig te zijn. Te ervaren hoe het is om rustige van binnen te worden. Je gedachten te vertragen en je lichaam te ontspannen.