Wat is de methode Sunny mind up?

De methode Sunny mind up heb ik gecreëerd door een aantal factoren die ik belangrijk vind samen te voegen.
De twee grote pijlers van de methode zijn de ademhaling en lichaamsbewustzijn. Hierop heb ik mijn V model gebaseerd. Door weer je aandacht te verleggen naar je lichaam en je ademhaling, vergroot je je zelfinzicht. 

Verder ga ik uit van de mens waarmee ik werk. Dus het is geen statische methode maar juist dynamisch.
Ik pas die technieken toe die op dat moment voor jou het meest geschikt zijn. En waar jij het meeste baat bij hebt. Deze kun je ook meteen toepassen in jouw situatie.

Wat is het resultaat als je deze methode toepast?

  • je hebt meer energie en voelt je vitaler
  • signaleert sneller dat je rust nodig hebt
  • kunt je weer beter ontspannen
  • je conditie verbetert
  • gaat beter slapen
  • en je voelt je in het algemeen krachtiger en stabieler

Ademhaling

Ademhaling is uniek voor ieder mens. Deze ademhaling is er altijd en verandert met jou mee en past zich steeds aan in elke situatie. Daarom kan het jou ook belangrijke informatie terugkoppelen. Als we te ver van onszelf af leven, meer naar de buitenkant toe dan raken we het contact met onszelf kwijt en dan wordt er gezegd dat je moet leren jezelf beter te leren kennen. Op zoek te gaan naar jouw ware ik.

Maar hoe doe je dit nu concreet?
Dat begint volgens mij altijd met het ontdekken van de jouw ademhaling. Wat zegt deze ademhaling over jou? Is deze snel en oppervlakkig of juist diep en langzaam? Al deze informatie geeft jou meer inzicht over jouw gesteldheid. Na mate je dit vaker observeert, leer je dus meer over jezelf te weten te komen.

Ook leer je hoe je jouw ademhaling weer compleet kunt maken. Door dieper en langer te ademen, neem je meer zuurstof op en kun je alle cellen in het lichaam beter van voeding voorzien. Daarbij leer je ook hoe je, door middel van de verdiepende ademhaling, weer kunt ontspannen. 

Lichaamsbewustzijn

Als we ons weer meer bewust wordt van ons lichaam, kunnen we ook weer beter ontspannen. Zo komt ons lichaam tot rust maar ook onze geest. Eerst moeten we leren ons lichaam te ontspannen om daarna effectiever te kunnen mediteren en onze geest in kalmte te brengen.
Dit is nodig om onze geest te leren plaatsen, onze aandacht te richten. Als we dit kunnen, zal de geest tot rust komen en kunnen we al onze gedachten, gevoelens en overstelpende emoties leren zien. En leren we ook dat deze komen en gaan. En dat we dus steeds een keuze hebben. Of er in mee te gaan of niet. Als we er niet in meegaan, dan kiezen we voor leven in het nu. De enige plek waar we kunnen zijn en leven.
Uiteindelijk merk je dat je het leven zelf onder controle hebt, dat jij bepaalt en dit zorgt voor meer geluk en een hogere kwaliteit van het leven.

Ik gebruik verschillende elementen en technieken om deze doelen te bereiken omdat ik denk dat we op ieder moment anders zijn en ons vaak ook in verschillende fases bevinden waardoor een andere aanpak weer even beter kan werken.

De basiselementen

De basiselementen waar ik steeds mee blijf werken 
vanuit mijn methode Sunny mind up, zijn de volgende:

Het V model

Dit model heb ik ontworpen op basis van mijn ervaring met coaching op Sardinie. Doordat je de aandacht weer verlegt naar het lichaam en je weer bewust wordt van je lichaam en de ademhaling, kom je weer tot jezelf. Tot jouw echte kern. En dit geeft je zelfinzicht. Je geest komt tot rust en wordt weer helder. Zodat je vanuit je hart beslist en niet vanuit je denkvermogen. Daar liggen al jouw antwoorden al klaar. 

Het V model bestaat uit 6 stappen:

Vertragen

Voelen

Vereenzelvigen

Verademen

Verbinden

Vergeven

De Natuur

De natuur is van levensbelang. We voelen onze problemen vanzelf kleiner worden zodra we naar buiten gaan en in de natuur zijn. De natuur biedt ons levensenergie om ons op te laden en stress te ontladen. 

De zon, die op Sardinie altijd schijnt, is onze bron van leven en energie. Zonder zon geen leven. Het zonlicht geeft je energie en zorgt voor een betere stemming. Maar ook zorgt het voor het opnemen van zuurstof, zodat we kunnen ademen.

Maar de zon is ook de brenger van licht en kleur. De zon is onze energie centrale voor geest en materie.

Ook wordt de zon gezien als lichtgever en zorgt voor het innerlijk licht. Waardoor je jezelf leert beter leert kennen.

En staat de zon voor de eeuwigheid, als een cirkel zonder begin en einde.

Lichaamsbeweging

Het lichaam voelt zich het beste als het beweegt. Daarom is lichaamsbeweging erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat je ook beter kunt ademen en beter zuurstof opneemt. De zuurstof zorgt er weer voor dat het lichaam gevoed wordt. Maar wat ook een interessant gegeven is. Het is belangrijk om een sterk lichaam te hebben. Met name het trainen van het bovenlichaam zorgt voor minder depressie. Hier zijn verschillende onderzoeken naar geweest en een van de meest recente gedachten hierachter is, dat we deze kracht nodig hadden vroeger. Onze redding als er gevaar dreigde was om ons op te trekken in een boom. Dus een sterk bovenlichaam was essentieel. Nu blijkt uit onderzoek dat als je ook aandacht besteedt aan het trainen van bovenlichaam en armen, je minder snel depressief zal zijn.

Deze elementen zijn een vast onderdeel van mijn begeleiding. 
Steeds op maat gemaakt voor jou. Je kunt individule coaching sessies bij mij boeken. En ik begeleid elk jaar groepsreizen Mindfulness & yoga reizen.
Je kunt verblijven in een van onze lodges van Ecolounge Sardinia.