Dans

dans met Monique van proosdijWanneer ik kijk onder Wikipedia wat dans betekent, dan lees ik niet een duidelijk antwoord.  Volgens mij is dans net zo oud als de mensheid bestaat of misschien nog wel ouder. Dieren hebben ook hun eigen dans. Bewegen als universele communicatie is er dus altijd geweest. Voordat er taal was, moest er ook gecommuniceerd worden en hier  zal dans en de beweging van het lichaam zeker voor ingezet zijn.

Als je kunt lopen, kun je dansen. En als je kunt praten, kun je zingen!

Communicatie

Dans is aanbidding van en met het lichaam. Als we bewegen van binnen uit dan zijn we in harmonie met onszelf en kunnen we onszelf helen. In Afrika hoort dans en zang bij het leven in de vorm van rituelen en spiritueel bewustzijn. Hiervoor gebruikten ze veel inspiratie vanuit de natuur. Zoals het bewegen van de dieren, de elementen en de dagelijkse beweging van de mens. Maar het meest belangrijk is de innerlijke wereld van de danser. Hier begint jouw eigen heling.

Ritme en beweging zit natuurlijk al in ons lichaam. Dans is de meest primitieve manier van communicatie en zelf in de natuur zie je dit nog steeds terug in bijv. paringsdansen.

Dans en zang brengt een gemeenschap samen en je kunt zo blijdschap, verdriet, pijn en passie uiten. Alle spirituele leiders waren ook dansers, omdat beweging werd gebruikt voor elke significatie van geboorte tot dood. Door te bewegen word je wakker en richt je je op je lichaam en naar binnen. Als je beweegt met gevoel en ontspanning dan beweeg je als een rivier, flow. Zo leer je vertrouwen op je lichaam. Door middel van dans kun je kracht, focus en actief zijn versterken. Maar ook zachtheid en heling.

Ademhaling en hartslag

Je ademhaling stroomt als een rivier door je lichaam en deze is erg belangrijk tijdens het bewegen. Om bewegingen vloeiend te maken, gebruik je je ademhaling. Door steeds meer de beweging met de ademhaling te coördineren worden bewegingen steeds vloeiender als een rivier die door je lichaam stroomt.

Je hart slaat als een continue ritme in je lichaam. In contact komen met je hart is weer vertrouwen op je eigen ritme en het aanvoelen van jouw ritme.

De Afrikaanse drums staan voor de hartslag en Afrikaans dansen is helend. Doordat je de alledaagse spanningen van je afschudt, danst. Je gebruikt de aarde om alle spanningen via je voeten te laten afglijden zo de aarde in. Door middel van het verbinden van de ademhaling met de beweging op je hartslag, kom je weer in contact met jezelf. De drums helpen dit te versterken door je voor te stellen dat de drums je hartslag versterken.

Dans der elementen

In mijn methode Sunny mind up, heb ik ook gebruik gemaakt van de wetenschap dat dans en zang verbindt en in balans brengt.

In ons lichaam bevinden zich verschillende energie niveaus die in yoga ook wel Chakra’s genoemd worden. Deze zijn verbonden met de elementen. Ik gebruik verschillende dansvormen om deze energieniveaus te activeren en weer in balans te brengen. Dit is laagdrempelig en je hoeft er geen dans ervaring voor te hebben.