Leven om te werken of werken om te leven?

Leven om te werken komt mij bekend voor. Dit is de grootste reden waarom ik naar Sardinie ben geemigreerd. Mijn eerste kennismaking met Sardinie had ik toen ik 18 jaar was en net klaar met school. Ik ging een vriendin opzoeken en verbleef 2 weken bij haar en haar familie in de middle of nowhere. Er waren verse vijgen aan de boom klaar om geplukt te worden, meloenen klaar om gegeten te worden elke dag werd er uitgebreid gegeten aan tafel met minstens 10 personen. Eten is hier een belangrijk onderdeel van de dag. Daarvoor wordt tijd uitgetrokken en het eten wordt met zorg bereid. Wat een verschil met Nederland waar we even snel tussendoor iets eten om de ergste honger te stillen en weer door gaan met werken.

Dolce far niente

Maar dit is natuurlijk niet het enige verschil. Al eerder heb ik eens geschreven over het Dolce far niente waar de Italianen beroemd om zijn. Dat kunnen ze hier ook heel goed. Gewoon niets doen. In de zomer stromen de stranden weer vol en wordt er genoten van zon, zee en kinderen. Wij zijn langzaam maar zeker in een continue werkmodus gedreven dat het voor ons raar voelt om helemaal niets te doen. Als we vrij zijn checken we toch even onze mail of socials. Blijven we op de hoogte van alle nieuwtjes en lezen we van alles om bij te blijven. Maar wanneer doen we nu even niets? Wanneer voelt het alsof we helemaal niets moeten?

Leven in een overprikkelde maatschappij

Terwijl Burn outs, depressies en andere stoornissen steeds vaker voorkomen blijven we onszelf maar bezig houden. We hebben geen aandacht meer voor ons lichaam en geen tijd om te vertragen.

Daar komt bij dat we vaak pas opstaan als de wekker gaat dus als er gewerkt moet worden. En als we thuis komen van het werk dan blijft dit ritme doorgaan met het digitale checken dat we uiteindelijk uitgeput op ons bed ploffen. Dus wanneer is er tijd voor ons, wanneer kunnen we ontspannen?

Als we de broodnodige vakantiedagen opnemen?

Vaak hebben we die vrije tijd meer dan nodig om te kunnen ontladen voordat we pas echt ontspannen en weer kunnen opladen. En vaak merken we dat we na een vakantie misschien nog hooguit een week kunnen teren op de rust en ontspanning en voor we het weten zitten we weer in de rat race gevangen.

Wat is dan de oplossing?

In mijn beleving is het belangrijk elke dag zo goed mogelijk te leven. En met leven bedoel ik dus in het hier en nu zijn. Met aandacht. En niet alleen tijdens je werk maar juist ook buiten je werk om. Veel winst valt er te behalen als we ons dagelijks ritme eens onder de loep nemen. We weten allemaal wel dat gezond eten belangrijk is voor onze gezondheid maar ook een gezonde nachtrust, beweging en minder stress zijn zeker zo belangrijk.

Nachtrust

Onze nachtrust verbetert als we vroeger gaan slapen en eerder opstaan. Dat is meteen al een probleem want in Nederland wordt het in de winter pas laat licht en ook vroeg weer donker. Dus is het in de zomer makkelijker om vroeger op te staan. Het ritme wat te verschuiven. Als het je lukt om dat dag eerst voor jezelf te beginnen in plaats van meteen aan het werk te gaan, dan zet je meteen een andere toon voor de dag.

Opstaan voor jezelf

Eerst tijd nemen voor jezelf door rustig wakker te worden. Dan aandacht te schenken aan je lichaam en de ademhaling. Dan wat rekoefeningen doen om het lichaam wat wakker te maken en zodat energie weer beter kan doorstromen. Vervolgens maak je een kleine wandeling buiten of als je naar je werk gaat kun je buiten lopen. Het gaat er om dat je, juist als je thuis werkt, ook er voor zorgt voldoende buiten te zijn. Als het je lukt eerst een uur tijd aan jezelf te besteden zal je merken dat je dag anders verloopt. Als een uur teveel is begin je met een kwartier.

Thuiskomen

Ook is het belangrijk dat als je thuis komt je eerst weer echt iets voor jezelf gaat doen. Als je thuis werkt, zorg er dan voor dat je een eindtijd afspreekt en echt je pc uitdoet en ook wat voor jou gaat doen. Wandelen in de buitenlucht, echt even frisse lucht inademen, je bewust zijn van waar je loopt door je voeten te voelen en de andere lichaamsdelen, zorgt er al voor dat je ontlaadt. De spanning van de dag van je af laat glijden. Dan zal je merken dat je avond ook rustiger verloopt en je tijd neemt voor een gezonde maaltijd en op tijd gaat slapen. Om vervolgens de volgende dag weer vroeg op te staan. Niet voor een ander maar voor jezelf.

Leven alsof elke dag van jou is!

Zo is het jouw dag en o ja je gaat ook nog even werken. Dus niet de hele dag indelen met het werk en nagenoeg geen kwalitijd hebben voor jezelf. Dan word je geleefd en leef je alleen om te werken. Zelfs als je leuk werk hebt of graag werkt is het belangrijk ook andere dingen voor jezelf te doen. Zoals je lichaam aandacht geven, op te merken waar je bent, je zintuigen activeren en in de natuur zijn.

Doe dit voor jezelf, want je bent het waard om te leven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × een =