Twerken, een nieuwe trend of is het iets waar we ons voordeel mee kunnen doen?

Twerken, wat is dat eigenlijk?

Als je het opzoekt dan wordt als omschrijving gegeven seksueel suggestief dansen. Het woord twerking is een samentrekking van twist en jerking. Vanwege de bewegingen die het bekken maakt, schudden en shaken. Deze dans zorgt voor heel wat opschudding. Waar kennen we dat van? Toen Elvis zijn pelvis schudde sprak men daar ook schande van. En de twist was ook zeer provocerend. Nu lachen we daarom en zien we die dansen als zeer braaf. Wat is er dan nu anders met deze nieuwe dans, Twerking?

Oorsprong Twerken

De oorsprong komt van een West-Afrikaanse dans, genaamd ‘Mapouka dans‘, ontstaan in Ivoorkust. Deze dans draait niet alleen maar om de billen van de vrouw, hij is een stuk uitgebreider, maar twerken is wat ervan over is gebleven in de westerse wereld. In het westen wordt deze dans als obsceen gezien, terwijl dit in Afrika niet het geval is. Het kan worden vergeleken met Balts. De Balts is het gedrag van dieren als ze een partner proberen aan te trekken. Dit is ook een soort dans. Ook wordt het gezien als een soort vruchtbaarheidsritueel.

Het westen en het Victoriaanse tijdperk

Dit tijdperk afkomstig uit Groot- Brittannië had zeer veel invloed op het westen. In deze tijd had Engeland haar koloniën in Amerika en werd de onafhankelijkheidsverklaring een feit. Wat niet geheel onbelangrijk is, dat in deze tijd zelfs een blote enkel al als obsceen werd gezien en een dame hooggesloten kleding diende te dragen. Nog net geen afgedekte sluier maar het lichaam, en zeker dat van de vrouw, werd in de ban gedaan. In mijn optiek heeft dit er in grote mate aan bijgedragen dat we nog steeds niet zo comfortabel zijn met ons lichaam. En de media doet hier nu nog een schepje boven op. Er is een ideaalbeeld, dat inmiddels met de beste wil in de wereld voor volwassen vrouwen niet meer haalbaar is. De plastisch chirurg is hierbij een onmisbare arts geworden. Dus de industriële revolutie heeft misschien tot welvaart geleid in materiele zin maar hoe zit dat met onze gezondheid?

Twerken is goed voor je gezondheid

Dat is een statement. Waarom is dat zo? De bewegingen die je maakt zorgen ervoor dat je bekken weer soepel wordt. En dit is nodig voor ons. Alle spanning en trauma slaan we op in ons lichaam met name in ons bekkengebied. Velen van ons hebben daarom ook onderrugklachten zonder aanwijsbare oorzaak. Als behandelaar werk ik niet alleen op fysiek niveau maar ook op mentaal en energetisch niveau.

Fysiek niveau

Op fysiek niveau zien we dat het bekken vast is gaan zitten door spierspanning en door verkorte heupbuigers. De SI gewrichten zijn hele kleine gewrichten die het staartbeen( onderste gedeelte van de wervelkolom met vastgegroeide wervels) aan de bekkendelen verbinden. Dat betekent dat we ons staartbeen kunnen bewegen in het bekken. Denk maar aan een hond die met zijn staart kwispelt als hij blij is. Dat zouden wij ook moeten kunnen. Daarop heb ik mijn Happy tailbone gebaseerd. Als er weer mobiliteit in de SI gewrichten komt dan is er weer beweging in het bekken en kunnen spieren ontspannen.

Mentaal niveau

We zetten spanning vast in ons lichaam als we ons lichaam er niet bij betrekken. Dus als we maar in ons hoofd blijven malen en het probleem, trauma, niet los kunnen laten. In onze buik zitten onze organen die functioneren als ons emotioneel brein. En onze organen kunnen daardoor minder goed gaan werken. Denk bijvoorbeeld aan een verstoorde stoelgang. Daarom kunnen we niet alleen oefeningen doen om de spieren te ontspannen. We zullen ook onze problemen onder ogen moeten zien. In plaats van uit de weg gaan, ze juist recht in de ogen aankijken en hiermee leren om te gaan. Op dit niveau komt het er op aan of je acceptatie kunt hebben voor je probleem en het met compassie kunt behandelen. Uiteindelijk leer je de lading ervan los te laten.

Energetisch niveau

Op energetisch niveau is het buik en bekken gebied het rijk van de mannelijke en vrouwelijke energie. Yang en Yin. Ook elk orgaan heeft yin of yang energie. Maar zoals we het yinyang symbool kennen, vormt het samen een geheel. Harmonie volgt als beide elkaar in balans houden. Als we dit vanuit de chakras bezien dan is het tweede chakra, vaak onder navel aangeduid, de vrouwelijke energie. Deze staat voor creatie en seksualiteit. Maar ook voor voelen en laten stromen. Deze energie is hard nodig als we willen leren los laten. Het derde chakra kan in mijn ogen niet zonder het tweede. Deze staat voor de mannelijke energie van het doen, doelgericht handelen en wilskracht. Samen zijn ze water en vuur en vormen ze een geheel. Beide zorgen ervoor dat er harmonie is. Nodig voor het beter doorstromen van levensenergie. Deze levensenergie is de aanjager van ons zelf helend vermogen en zorgt voor een betere gezondheid.

Twerking is trilling

Alles is trilling en voor een goede harmonie is trilling nodig. Alle moleculen, cellen, atomen trillen in hun eigen frequentie en deze bewegingen die we maken met onze billen, bekken en heupen zorgen voor trilling. Zorgen voor mobiliteit, ontspanning in de spieren rondom het bekken en dit leidt tot betere doorstroming van alle kanalen zoals de zenuwen, aderen en meridianen.

Twerken en Afrikaans dansen

Als we iets kunnen leren van Afrikanen en hun dansen dan is het dat het altijd een reden heeft. Hin bewegingen zijn gericht op de aarde, op het lichaam en de verbinding van het lichaam met de aarde. Zo zorgen ze ervoor dat spanningen van het lichaam de aarde in vloeien en schudden ze alles wat ze niet meer nodig hebben van zich af. Ook weten ze als geen ander hoe belangrijk de bekkenbewegingen hierbij zijn. Als we alleen maar leren goed te ademen naar de buik, maar het bekken kan zich niet openen om de levensenergie die samen met de adem meekomt door te laten stromen, dan blokkeren we onszelf nog steeds en stagneert de energie en hoopt zich op. Alles is met elkaar verbonden in en buiten het lichaam. Hoe meer we ons hiervan bewust worden, des te meer kunnen we ons voordeel hiermee doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 − twee =