Adem halen; waar halen we die dan?

Adem halen, wat betekent dit eigenlijk?

Adem halen, zo zeggen wij dit in het Nederlands. In het Engels  noemt men het breathing en in het Italiaans respirare.

Het lijkt zo alsof we onze adem eerst moeten halen, maar niets is minder waar. Onze adem wordt gestuurd door het autonome zenuwstelsel. En wordt dus buiten ons bewustzijn om geregeld. We hoeven de adem daarom niet zelf eerst te halen. Deze stroomt vanzelf naar binnen.

Onze adem

Het mooie van onze adem is dat deze zich aanpast aan hoe wij ons voelen. Zijn we gespannen, hebben we stress of voelen we angst, dan past de adem zich aan. De ademhaling vindt dan hoger in het lichaam plaats en gaat sneller. Dit is onderdeel van het klaarmaken om te vechten of vluchten. Want het brein krijgt door deze emoties een signaal dat het moet overleven en gaat signalen via het zenuwstelsel afgeven dat er gesurvivald moet worden.

Zo kunnen we dus, als we even in checken bij onszelf, de ademhaling voelen en hieraan aflezen hoe het met ons gaat, zonder dat we dit aan ons denkvermogen vragen. Die er alles aan zal doen om het juiste antwoord te geven maar niet echt weet wat het antwoord is.

Wat is nu het voordeel van het mondkapje?

Nu ben ik een fel tegenstander van deze mondkapjes, althans op de manier zoals ze nu ingezet worden. Natuurlijk niet als ze gebruikt worden waar ze voor bedoeld zijn, namelijk in een steriele ruimte als een chirurg boven een grote open wond staat te opereren. Maar ik ben tegen het overdadig gebruik van mondkapjes op straat, in winkels en vooral op scholen. Wat ik wel altijd probeer te doen is het voordeel tussen de nadelen te zien. En dat is in mijn mening in dit geval de bewustwording van het ademen. Doordat ademen nu niet meer zo vanzelfsprekend is en je door het gebruik van het mondkapje bewust gemaakt wordt, hoe belangrijk ademen is. Je merkt dat de ademhaling niet meer zo gemakkelijk gaat en vaak als je het te lang draagt wordt je er duizelig of misselijk van.

Vrij ademen

Vrij ademen zorgt ervoor dat je lichaam voldoende zuurstof kan opnemen om alle cellen te voeden. Dit is nodig om ons lichaam optimaal te laten functioneren. Onze gezondheid en de kwaliteit hiervan hangt nauw samen met onze ademhaling. Als we te vaak gespannen zijn en onze adem dus oppervlakkig is, dan worden we ziek. We worden ziek omdat we ons lichaam niet volledig kunnen voeden.

De ziekte kanker en adem halen

 De ziekte kanker roept al meteen angst op. Kanker is een holistische aangelegenheid, geen plaatselijke ziekte. Het geeft aan dat het innerlijk milieu niet in evenwicht is. Daarbij komen meestal vele factoren bij elkaar. Eenvoudig gezegd ontwikkelt zich geleidelijk een beschadiging van de ademhalingsketen en de cel schakelt over op een gistingsstofwisseling, die aan het begin van elke tumorvorming staat. Deze biochemische veranderingen hebben te maken met zuurstof en zuren, die weer grondig worden be├»nvloed door onze gedachten en instellingen. Daarom ligt het voor de hand dat we ons bezig houden met onze denkstructuren en met onze manier van ademen.

Adem halen of nemen

In mijn Bodymind lessen besteed ik veel aandacht aan het ademen. De eerste mindset die ik probeer te laten ervaren is, dat we de adem nemen en niet halen. We nemen tot ons wat we nodig hebben en we zijn niet bang om teveel te nemen. Want zodra we uitademen geven we adem terug. Deze neemt het universum, om ons heen, en zet deze weer om in zuurstof. Deze lucht ademen wij weer in zodat we ons lichaam kunnen voeden. Dit is een continue wisselwerking van nemen en geven in samenwerking met de natuur. Wij mensen kunnen niet zonder de natuur, want die zorgt ervoor dat onze lucht steeds weer wordt aangevoerd.

Een samenwerking met de natuur

Zoals je hierboven kunt lezen werken we continue samen met de natuur. Om onze CO2 weer om te zetten hebben we planten, bomen en zon nodig. Als we deze weghalen dan wordt de lucht om ons heen steeds minder gezond voor ons. Ik denk dat het goed is hier af en toe bij stil te staan. Juist nu we steeds meer voor de keuze komen te staan, wat gaan we doen?

Mijn wens is dat we weer dichter bij de natuur gaan leven in harmonie met de aarde en gelukkig zijn met dat wat er al is. En dat wil ik je graag laten ervaren op onze prachtige plek aan zee op het eiland Sardinie. Je kunt bij ons verblijven en meedoen aan een mindfulness en adem reis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × vijf =