Mijn moeder en hoe Bodymind haar leven veranderde.

Mijn moeder was altijd een energieke vrouw en nooit te beroerd iets voor je te doen. Totdat ze opeens klachten kreeg in haar lies.

Een ouwe auto

In onze familie wordt de uitspraak ” je kunt niet verwachten dat een ouwe auto nog nieuwe onderdelen heeft” vaak aangehaald als er klachten zijn. Ouderdom komt met gebreken. Dat was ook de mening van mijn moeder toen ze deze pijn in haar lies kreeg. En ja ouderdom komt met gebreken, maar mijn motto is ook dat je nooit te oud bent om te veranderen. Maar mijn moeder bleef vasthouden aan het feit dat ze nu bijna 80 jaar was en alles in het lichaam het zo langzamerhand ging begeven. Ze belde met haar vriendinnen en leeftijdgenoten en deze hadden allemaal logische verklaringen voor haar pijn. “Och kind je moet ook een nieuwe heup, ja dat is heel normaal hoor op jouw leeftijd. ” Of “tja het zal wel arthrose zijn, ja leer er maar mee leven.”

Spanning en depressie

Allemaal goed bedoelde adviezen, maar de pijn werd er niet minder om. En op een gegeven moment werd het zo erg dat ze overal pijn begon te krijgen. Ze geen kracht meer had in haar handen en bovenbenen. En niet goed meer kon lopen. Ze werd met de dag slechter en elke dag als ik haar belde om te vragen hoe het ging was het antwoord: ” niet zo best.”

Ze werd er ook depressief van, ze liet me weten dat ze zo geen zin meer had om te leven.

Nu wist ik dat ze ook vooral veel spanning en stress had opgebouwd omdat ze ergens tegenop zag. Zodra dit achter de rug was, viel er al een last van haar af. Toen pakte ik mijn kans en zei zullen we samen aan de slag gaan om beter te worden?

Mijn moeder gaf het bijna op

Ze wilde wel, maar in het begin hoorde ik haar steeds weer zeggen, ja jij wil dat nu wel, maar ik kan dat niet. Waarop ik haar steeds antwoordde, maak dat laatste nu eens positief en herhaal die zin steeds. “Ik kan het wel. Ik word weer gezond en voel me beter en energieker. “Ja zo makkelijk zal het toch niet zijn, dacht mijn moeder. En in eerste instantie had ze er niet veel vertrouwen in. Toen het na een week nog niet veel beter was, zei ze dat ze misschien toch naar het ziekenhuis wilde, naar een specialist. En ik probeerde een afspraak voor haar maken. Dat was nog niet zo makkelijk. We zouden ’s avonds terug gebeld worden voor een afspraak, maar dit gebeurde niet.

Toen nam ik een moedige beslissing. Ik ging haar onderzoeken en testen om te bekijken of er iets ernstigs aan de hand was. Naar mijn mening kon ik alleen gespannenheid voelen en was er geen echte noodzaak tot nader onderzoek. Maar nu moest ik doorzetten en mijn moeder hiervan overtuigen. Ik dacht, als ik haar vertrouwen wil winnen, dan zal ik eerst zelf moeten geloven dat ik haar kan helpen.

Dus nam ik het heft in handen en zei:” ik zorg ervoor dat je binnen 2 maanden weer de oude bent. Maar dan moet je mij beloven echt te doen wat ik je zeg. En als het na 2 maanden niet beter is, dan gaan we naar een specialist.”

De behandeling

Ik ben met haar aan de slag gegaan door haar 1 keer in de week te behandelen met triggerpoint therapy, Holistic pulsing en Jin Shin Jiutsu. Verder deed ze 3 keer in de week mee aan mijn Bodymind les met 3 andere 70 plussers. En ook moest ze van mij oefeningen zelf doen. Het doel was in eerste instantie te voelen wat ze deed en te voelen welke spieren, gewrichten etc. meededen met de beweging om zo weer vertrouwen in haar lichaam te krijgen. De Bodymind les deed ze in eerst op de stoel mee en de mat oefeningen deed ze niet mee. Dat ging nog niet.

2 maanden later

Maar 2 maanden later was er opeens die doorbraak! Ze voelde zich elke dag beter. En ging ook weer beter slapen. En voelde zich eindelijk weer de oude. Sterker nog, ze heeft meer energie dan ooit. Ze heeft zelfs haar hele huis schoongemaakt, alleen, zonder hulp. En ook zelfs gedweild terwijl ze dat al veel langer niet meer kon!

verslag van mijn moeder

Ik ben altijd goed gezond geweest en aktief. Ineens kreeg ik vreselijke pijnen in lies en dijbenen. Ik kon niet zitten, niet staan en niet liggen. Dus sliep ik slecht en werd ziek van te weinig rust en pijn. Ik zei ik denk dat ik een nieuwe heup moet maar ik wil nu, met dat coronagedoe, niet naar het ziekenhuis. Mo bekeek en voelde en zei je bent vreselijk gespannen en gestresst. We gaan oefeningen doen en het komt goed. Niks nieuwe heup, de botten zijn nog in goede conditie, de spieren moeten sterker worden. Twee maanden oefeningen. De eerste maand heb ik vaak gedacht, leuk hoor Mo maar het helpt geen moer. Het wordt alleen maar erger. Maar Mo bleef streng en zei : “wat meer geduld, het komt goed. ” En nu de tweede maand warempel het komt goed. Ik kan weer zitten, staan en vooral lekker slapen en wat belangrijk is geen pijn. Oh wat heerlijk!

Cherie, 79 jaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − negen =