Je zorgen maken; waarom doen we dat eigenlijk?

Je zorgen maken, waarom doen we dit eigenlijk? Dat is een goeie vraag, waar ik in dit artikel antwoord op probeer te geven.

Don’t worry

Laatst zag ik een video van een Indische swami voorbij komen dat mij zeer aansprak. Hij zei het volgende:

Do you have a problem? No? Don’t worry!

Do you have a problem? Yes? Can you solve it? Don’t worry!

Do you have a problem? Yes? Can you solve it? No? Don’t worry!

De moraal van dit kleine verhaaltje, wat er ook aan de hand is, je hoeft je geen zorgen te maken.

Zo kan ik ook het liedje van Bobby Mc Ferrin aanhalen, don’t worry be happy. In plaats van je zorgen maken wees blij. En als je dan zijn tekst goed beluistert, haalt hij voorbeelden aan van problemen die wij waarschijnlijk niet eens herkennen. Als iemand heeft je bed weggehaald en nu kun je niet meer slapen, don’t worry be happy!

Want ook zijn conclusie is dat als je je zorgen maakt, het alleen maar erger wordt. Je gezicht is gefronst en dat maakt iedereen ongelukkig.

Je zorgen maken

Je zorgen maken zeggen wij in het Nederlands. Dus er zijn geen zorgen, we maken ze. Als er iets gebeurt, dan komen er in ons hoofd allerlei mogelijkheden op wat het vervolg zou kunnen zijn. Maar we weten nog niets. En vaak blijkt het totaal anders te verlopen. Niet zoals we hadden gedacht.

Bestaat er ook zoiets als je terecht zorgen maken?

Ja maar zul je zeggen er zijn toch wel situaties waar het nodig is om je zorgen te maken?

Stel je bent bij de dokter en je krijgt te horen dat je kanker hebt en dit is vrij ernstig, de prognose is dat je nog maar kort te leven hebt. Dan zou je kunnen zeggen, nu is het toch niet meer dan normaal dat ik me zorgen maak. Natuurlijk is dat logisch, maar wat brengt het je?

Als je zorgen maken je iets zou opleveren dan zou ik het je zeker aanraden. Maar we weten allemaal dat als we ons zorgen maken we gespannen zijn. We zijn alert en activeren de gevaarmodus. En dit betekent dat we het stress niveau verhogen. Dit vreet energie en verlaagt ons immuunsysteem. Vaak weten we dit wel maar het uitvoeren is lastig. Soms maken we ons ook zorgen omdat we ons zorgen maken en weten dat dit niet goed is voor onze gezondheid.

Wat dan te doen?

Richt je op leuke dingen en probeer zorgen los te laten.

Als je merkt dat je je zorgen begint te maken zeg dan tegen jezelf kan ik het nu oplossen? Wanneer het antwoord ja is dan doe dit meteen. En als je antwoord nee is, dan zeg je tegen jezelf ok dan houd ik nu op met me zorgen te maken want dat helpt me niet. Je richt je aandacht op positieve dingen. Wat gaat er wel goed, wat is er nu wel fijn? Waar word je nu blij van?

En wat ik vaak doe is een positief liedje op zetten en lekker bewegen. Dit zorgt er bij mij meteen voor dat ik in een andere stemming kom en me beter voel.

Dit advies is makkelijk, voor iedereen te doen en het kost niets. Je lichaam is zelfhelend en heeft behoefte aan jouw vertrouwen. Als jij je gedachten los kunt laten en de zorgen kunt laten verdwijnen en je richt op positieve gevoelens, dan geeft je hier mee aan dat je je vertrouwen hebt gegeven aan je lichaam en en dat wat komen gaat. We kunnen niet overal controle op uitoefenen. Dus geef je over aan het leven, laat het je gebeuren. En blijf positief.

Don’t worry, be happy!

Of met de woorden van Bob Marley: Don’t worry about a thing, cause every little thing is gonna be alright!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien + 12 =