Thuiswerken; 6 tips om hier een succes van te maken.

Thuiswerken, we krijgen er steeds meer mee te maken. Zelf heb ik hier al vele jaren ervaring mee. In 2007 hebben we besloten te emigreren en sindsdien heb ik niet meer voor iemand gewerkt. Toen, in 2009, heb ik Sardinietrips opgezet, ons eerste bedrijf hier op Sardinië. Dagelijks was ik thuis aan het werk op mijn computer en aan het einde van het seizoen was ik gesloopt. Het gevaar sluipt erin met thuiswerken dat er geen grens meer is tussen werk en vrije tijd. En dat gaat ten koste van je ontspanning. Ik heb hier veel van geleerd en wil daarom graag met jullie 6 tips delen, die mij geholpen hebben met thuiswerken.

thuiswerken

Hieronder de 6 tips voor thuiswerken:

Werkkleding

Dit klinkt misschien gek, maar als je aan het werk gaat is de verleiding groot nog even in je pyjama rond te dwalen en alvast met een kop koffie achter je p.c. te gaan zitten. Ik raad je aan om, zodra je aan het werk gaat, je eerst om te kleden zoals je ook naar je werk gaat. Nu hoef je niet in vol ornaat met uniform aan in de huiskamer te gaan zitten. Maar het omkleden naar gewone kleding geeft al een ander gevoel. En zodra je je weer omkleedt naar huiskleding of pyjama voelt het ook meteen als thuiskomen en niet meer werken.

Vaste werkplek

Net als de kleding is ook de plek belangrijk. Toen ik net begon had ik een laptop die overal stond in de huiskamer en dan als er gegeten moest worden even aan de kant ging. Maar wel vol in het zicht was de hele dag. Nu heb ik ervoor gekozen een afgesloten kamer te kiezen om te werken. Deze kan ik dichtdoen en de rest van het huis is geen werkplek. Dat voelt dan ook meer als de deur achter je dicht trekken als je werkdag erop zit.

Vaste tijden

Ook vaste werktijden zijn belangrijk. Wen jezelf eraan dat je probeert op je werkdagen een vast routine te hebben. Met name in de ochtend zorg je ervoor dat je elke ochtend op dezelfde manier begint. Vind je het fijn om eerst een meditatie te doen, te ontbijten, wat muziek te luisteren etc. dan doe je dat en steeds op dezelfde tijd ga je aan de slag. Nu komt dit niet op een paar minuten aan, maar probeer een vast begin van je werkdag en een vast einde van je werkdag in stand te houden.

Geen werk op je telefoon

Dit is een lastige en ik weet dat het waarschijnlijk niet voor iedereen mogelijk is. Toch vraag ik je er eens goed over na te denken. Als je werkt op je pc en deze afsluit op een bepaald tijdstip, dan zit de werkdag erop. Maar als je dan op je telefoon verder kunt werken, dan schiet het niet op. Dus als het even kan probeer jezelf te beschermen door geen werkmail op je telefoon te ontvangen. Ik weet dat we in moeilijke tijden leven. Maar ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat als mensen echt iets graag van je willen, echt wel even geduld hebben om je antwoord op je mail af te wachten. Deze is echt heel belangrijk voor je geestelijke rust.

Doe leuke dingen als je vrij bent

Als je niet werkt geniet dan van je vrije tijd. Neem rust, ontspan en doe waar jij zin in hebt. Dus als je zin hebt om helemaal niets te doen, dan is dat helemaal ok. Wil je graag sporten, wandelen, lezen of andere hobby’s oppakken, doe dat dan!

Bewegen

Een veel gehoorde klacht is dat we minder gaan bewegen als we thuiswerken. Terwijl we nu veel beter onze eigen tijd kunnen indelen. Dus doe in je ochtend ritueel alvast wat oefeningen, yoga of wandel met de hond. Als je gewend was om met de fiets naar het werk te gaan, doe deze tocht dan of maak er een ander rondje van zodat je weer thuis aankomt. Kortom beweeg zoveel mogelijk. Neem de trap, ga niet met het openbaar vervoer maar loop en neem hier wat extra tijd voor zodat je er ook echt van geniet.

Door het thuiswerken heb je meer vrijheden, want niemand ziet je en je kunt vaak zelf je tijd indelen. Dat betekent niet dat je de kantjes er van af moet lopen, maar wel dat je je tijd kwalitatief beter kunt indelen. Zorg voor op tijd een korte pauze waarin je ook even wat rekt en strekt. Versterk je armen en benen met korte krachtoefeningen, loop en fiets en adem!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × 5 =