Nazorg, je bent net geopereerd of uitbehandeld, wat nu?

Nazorg na een operatie, wat is dat eigenlijk?

 Want zodra je uit het ziekenhuis komt is er vaak geen protocol meer. Ik kwam hier achter toen ik een vriendin coachte die kanker heeft. Haar diagnose is longkanker met uitzaaiingen naar de hersenen. Toen ze bij mij kwam wist ze dit net een half jaar en haar eerste vraag aan de arts was hoe lang ze nog had. En dat is een lastig te beantwoorden vraag. Een arts baseert zich op statistieken. En zo ook deze arts. Hij antwoordde haar dat 90%  de 5 jaar niet haalt.

Statistieken

Natuurlijk is dit de eerste vraag die bij je op komt, maar er is geen antwoord op. Bij nader onderzoek bleek dit nog grof geschat en blijkt maar 5% de 3 jaar te halen en die is ze inmiddels al voorbij. Het is al bijna 4 jaar geleden. Maar dit antwoord blijft in haar hoofd spoken samen met andere gedachten als hoor ik wel bij die 5% of mag ik wel bij die 5% horen? Waarom ik wel en een ander niet? Ik mag me niet druk maken of stress hebben want dan vooroorzaak ik misschien toch weer activiteit in mijn lijf. En hoe meer je googelt hoe onzekerder je wordt. Want er zijn zoveel kanten en verhalen.

Nazorg na operatie

Daarom is het zo belangrijk om goed na behandeld te worden. Zodat je leert hoe je je lichaam kunt aanvoelen. Zeker na een operatie is dat even helemaal weg en ook als je een diagnose hebt gekregen waarbij voor je gevoel de situatie uitzichtloos is geworden, dan is het vertrouwen in je lichaam volledig weg. Zoals iemand na een ongeluk weer opnieuw moet leren lopen, is het na elke operatie zaak weer opnieuw vertrouwen in je lichaam te verkrijgen. Maar hoe dit moet daar tasten veel mensen in het duister. Dit wordt niet goed geïnstrueerd.

Hoe werkt deze nazorg?

Langzaam weer vertrouwen opbouwen met je lichaam is langzaam weer aandacht schenken aan alles wat je lichaam je vertelt. Dus elke dag oefenen met het voelen van je hele lichaam, verschillende lichaamsdelen afgaan en je aandacht er naartoe brengen. Ook aarden is heel belangrijk. Weer contact maken met de aarde onder je. Voelen dat je gedragen wordt zodat je onnodige spanning kunt loslaten. En zeker niet onbelangrijk je bewust worden van je ademhaling. Deze vertelt je altijd meteen hoe je je echt voelt. Wat vooral belangrijk is, dat je mild voor jezelf bent. Dat je accepteert wat er is, wat je voelt en begrip toont voor je lichaam. Geef het lichaam alle tijd om zich weer te herstellen.

Medicijnen

Medicijnen gebruiken we om symptomen te bestrijden en als we erge pijn hebben is het fijn dat we iets kunnen nemen om de pijn draagbaar te maken. Maar pas hier wel mee op. Als je net bent geopereerd dan is het logisch dat je pijnstillers hebt om de pijn dragelijk te maken. Maar zodra je kunt, probeer dan te minderen en weer echt te voelen hoe het lichaam zich voelt. Gebruik medicatie niet om snel weer op de been te kunnen zijn en weer alles te doen. Dan kan het zijn dat je niet goed naar je lichaam luistert en je grenzen voorbij gaat. Dan duurt herstel alleen maar langer en is de kans groot dat je een terugval krijgt. Tegenwoordig zijn we niet meer gewend om uit te zieken en moeten we meteen maar iets nemen om maar weer door te kunnen blijven gaan. Maar dit is niet de bedoeling. Neem je tijd, ziek goed uit met zo min mogelijk medicatie.

Integratieve geneeskunde

Dit is geneeskunde die het beste uit alle geneeswijzen verenigt. Voor acute klachten is de reguliere westerse geneeskunde zeer effectief gebleken en voor de chronische ziekten hebben oosterse methoden betere resultaten. De zogenaamde alternatieve geneeswijzen spreken het zelf helend vermogen aan van het lichaam en bevorderen het herstel van het immuunsysteem. Juist omdat ze geest en lichaam verenigen en niet alleen de symptromen van de zieken bestrijden. Dit leer je niet als je in het ziekenhuis ligt. Als je ontspannen bent dan ben je beter in staat om te genezen. De toxines ( giftige afvalstoffen) in je lichaam worden door spanning vastgehouden maar zodra je je ontspant kunnen deze toxines beter het lichaam verlaten omdat in het lichaam de doorstroming weer op gang komt.

Overleven

Terwijl vaak bij een ziekte, neem kanker bijvoorbeeld, de klachten bestreden moeten worden en dit bemoeilijkt het genezingsproces. De patient komt in de overlevingsmodus. Engaat kiezen om de ziekte te bestrijden(vechten) of te ontvluchten( vluchten). Hierdoor ontstaat meer spanning en uiteindelijk vermoeidheid, alle energie gaat hieraan op. Het is belangrijk van overleven weer naar leven te komen. Zodat het herstelvermogen van het lichaam weer aangesproken wordt. Je energie behoudt en niet op je reserve loopt.

Neem verantwoordelijkheid

Wees eerlijk wat je voelt, loopt niet door alsof het allemaal wel gaat. Juist aandacht schenken aan je lichaam, het laten weten dat het onderdeel van jou is, zorgt ervoor dat er weer vertrouwen komt in je lichaam. Bewust worden dat het niet het lichaam is dat jou in de steek heeft gelaten maar andersom is vaak moeilijk maar wel noodzakelijk. Neem verantwoordelijkheid voor jezelf en loopt niet weg hiervoor. Sluit weer vrede met je lichaam, koester het en geef het elke dag aandacht dan zal je zien wat he lichaam voor jou kan doen. Het zelfgenezend vermogen wordt in werking gezet.

Coaching

Doordat je misschien wel al lang ziek bent of met klachten hebt gelopen, ben je ook wel een beetje gewend geraakt aan je ziekte en klachten. Als deze er niet meer zijn of niet meer horen te zijn dan kan het zijn dat je ook een beetje in de war bent. Je vraagt je af wie je bent zonder je ziekte of klachten. Dan coaching je hierbij helpen. Leren te ontdekken wie je bent zonder je ziekte en of klachten en verantwoordelijkheid nemen voor je leven zijn 2 zaken waarbij we vaak even de hulp van een ander nodig hebben om ons dit weer te leren. We weten het wel maar het is alleen wat ondergesneeuwd doordat we gewend geraakt waren aan de situatie.

Het V model

Neem ook hiervoor de tijd en gun jezelf alle geduld om dit weer helder te krijgen. Ik gebruik hiervoor mijn V model. Dit is gebaseerd op eerst weer terug te gaan naar lichaamsbewustzijn en ademhaling. Dit zorgt ervoor dat je weer bij jezelf naar binnen kunt kijken en zelfinzicht ontwikkelt. Zorg dat je elke dag een moment neemt waarin je even stopt met je bezigheden en je bewust wordt van je lichaam. Neem het lichaam waar met gesloten ogen en voel het. Neem ook even de tijd voor je ademhaling. Zonder oordeel volg je het ademen met je aandacht. Je zal merken dat dit ervoor zorgt dat rustiger en kalmer wordt. En uiteindelijk meer zelfinzicht ontwikkelt dat je nodig hebt om lichter en gezonder te leven.

Kanker en nazorg

Deze ziekte heeft nog altijd het stempel ongeneeslijk aan zich kleven terwijl er inmiddels hele goede resultaten worden behaald met nieuwe behandelmethoden en er veel meer informatie is. Ook hier geldt dat met name de nazorg erg belangrijk is. Als je bent uitbehandeld, je bent in principe schoon, dan wordt je toch elke 3 maanden gemiddeld weer gecontroleerd of dit nog steeds zo is. En elke keer ben je weer opgelucht en geef je jezelf weer 3 maanden leven tot aan de volgende scan. Ook hier is het belangrijk dat je beseft dat dit alleen een controle is van iets wat jij al weet.

Zelf genezend vermogen van het lichaam

Jouw lichaam beschikt over een zelf regulerend en zelf genezend vermogen en alleen jij kunt jezelf genezen. Zodra je weer meer in contact staat met je lichaam zal je merken dat je ook beter gaat voelen of je gezond bent. En vooral dat je zelf meer zeker bent of je gezond bent. Zodat je niet meer afhankelijk bent van anderen. Zo kun je je leven weer oppakken en toekomstplannen gaan maken die verder reiken dan die 3 maanden. Je kunt je leven niet on hold zetten want dan pak je kostbare tijd van je leven af terwijl je ook had kunnen genieten van het leven.

En we leven nog lang en gelukkig

Tenslotte wil ik nog met klem benoemen dat het leven voor iedereen onzeker is. Niemand weet wanneer zijn laatste uurtje geslagen is. Een ding weten we wel zeker, dat we allemaal een keer dood gaan. Laten we tot die tijd ons leven zo aangenaam mogelijk maken en er vanuit gaan dat we nog lang en gelukkig leven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 − 9 =