Adem, neem wat je nodig hebt!

Breathe, Breathe in the air

Don’t be afraid to care!

Deze prachtige regels worden gezongen door Pink Floyd en die raken wat mij betreft precies de kern.

Als je durft adem te halen dan ben je niet bang om te voelen, om te geven om gevoelens.

Wie we zijn

En dat is het mooiste wat we leren als we ons concentreren op onze ademhaling. Als we gaan zitten en onze aandacht naar binnen brengen in ons zelf. We worden ons bewust van onze ademhaling op dit moment. Als we zonder oordeel deze adem kunnen laten zijn, accepteren dat onze adem is zoals ie is, leren we onszelf te accepteren zoals we zijn. Onze ademhaling vertelt ons precies hoe we ons voelen. Elke keer als je ademt en deze volgt, is dit een reis naar binnen op zoek naar jezelf.

Als onze ademhaling blokkeert om bijna niet waar te nemen is dan willen we onszelf beschermen voor het voelen. En als we wel met onze buik ademen maar onze borst beweegt niet dan blokkeren we ons hart om emotie te voelen en compassie. Dit is een verdedigingsmechanisme wat we onszelf aanleren als we gekwetst worden. Wanneer we het bekende muurtje om ons heen bouwen ter bescherming voor de wereld om ons heen.

Compassie en adem

Er kan zo niets meer naar binnen komen, maar ook niet meer naar buiten. We zijn dan niet meer in staat liefde en compassie te voelen voor onszelf. En juist dit is zo belangrijk. Waarom zal je misschien vragen?

Pas als je voor jezelf compassie kunt voelen is het ook mogelijk dit voor anderen te voelen. Pas als je liefde voor jezelf kunt voelen, kun je dit ook laten stromen naar anderen. Zoals Harry Jekkers zo mooi bezong, Ik hou van mij want alleen als je van jezelf houdt geef je pas iets kostbaars weg als je van een ander houdt.

Ben je een gever, vind je het fijn om te pleasen? Grote kans dat je het lastig vindt om te nemen. Begin dan eens met flink inademen, neem zuurstof voor jezelf en vul je longen met lucht. Wees niet bang, er is genoeg voor iedereen, je doet er niemand te kort mee. Adem diep naar je buik in, zet je flanken uit en als laatste je borst. Zodat je romp volledig is gevuld met lucht voordat je alle gebruikte lucht weer naar buiten laat stromen.

En adem, wees niet bang maar adem!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien − elf =