Intuitie is een heilige gave, de ratio een trouwe dienaar daarvan.


Intuitie en de functie daarvan.

Deze spreuk van Albert Einstein vind ik zeer interessant en vooral actueel. We mogen Albert Einstein toch wel als boegbeeld van de wetenschap bestempelen lijkt me. En daarom vind ik juist deze uitspraak van hem zo boeiend.

Momenteel zijn er overal discussies of ieders mening wel even zwaar mag wegen. Heb jij er wel verstand van? En mag je dan meepraten? Wordt er gevraagd, of “Misschien is niet iedereen intelligent genoeg en moet er dus voor hen beoordeeld worden wat ze wel of niet mogen lezen.”

Dit soort uitspraken maken bij mij dat ik een vreemd gevoel in mijn onderbuik krijg. En er komen vragen bij mij op als

– wie bepaalt dit dan?

– op welke voorwaarden mag deze persoon hier over beslissen?

– is dit democratisch?

– en vooral wat is intelligentie dan?

Allereerst wat is intuïtie eigenlijk?

Intuïtie is een ingeving, een vorm van direct weten, zonder dat dit beredeneerd is. Intuïtie wordt in de gangbare definities omschreven in termen van zowel een functie of proces. Zo geeft de Webster dictionary de volgende definities:

 • de directe perceptie van waarheid, feiten e.d., onafhankelijk van enig redeneerproces
 • een feit, of waarheid die op deze wijze is waargenomen
 • een scherp en snel inzicht
 • het vermogen of eigenschap van een dergelijke snelle perceptie of direct inzicht

En dit geeft aan dat intuitie van onschatbare waarde is, want in deze tijden kunnen we nergens anders meer uit opmaken wat waarheid is en wat niet. Het maakt niet uit welk artikel je post. Als iemand er een goed gevoel bij heeft zal die een duimpje doen en als iemand het er niet mee eens is dan krijg je commentaar. En of dit artikel nu onderbouwd is of niet, doctoren, clinici, psychologen, virologen of niet, er zijn altijd voorstanders of tegenstanders.

Dus wordt er niet altijd op basis van rationele intelligentie beoordeeld of het de waarheid bevat. Want uiteindelijk gaat het om jouw waarheid. En jouw waarheid is niet alleen gebaseerd op ratio maar ook op wat jouw gevoel hierbij is.

Wie bepaalt wat wel en niet waar is?

Dat bepaal alleen jij!

En hierbij is de intuïtie onmisbaar. Als je alleen kunt nadenken en via wetenschappelijk onderbouwde studies je mening laat bepalen door anderen dan kom je er nooit achter wat waar is en wat niet. Ook al doe je nog zoveel research naar welke wetenschapper de meeste titels heeft, de beste onderzoeken of andere erkenningen, het zegt nog steeds niets over de waarheidsgetrouwheid van zijn onderzoek. Je zult dus goed bij jezelf moeten blijven voelen wat voor jou klopt en aannemelijk is.

Zweverig

Vaak worden mijn uitspraken als zweverig bestempeld. Dit komt waarschijnlijk ook omdat ik niet steeds al mijn bronnen hierbij vermeld. Bij deze kan ik jullie mededelen dat achter mijn uitspraken een gedegen studie zit. En mijn mening is vaak gestoeld op verschillende onderzoeken vanuit de wetenschap die ook bewezen zijn door verschillende praktijkonderzoeken. Maar het lijkt wel alsof het niet uitmaakt wat ik zeg of schrijf, ik moet me altijd verantwoorden. En daar kies ik niet voor. Ik ben van mening dat iedereen heel goed zelf kan nadenken en vragen kan stellen en dat iedereen intuïtie bezit. Het moet wel getraind worden. Dus als je graag bij jezelf te rade wilt gaan om te weten of iets echt waar is zal je dit moeten trainen.

Intelligentie

Volgens mij is intelligentie is niet af te meten in een IQ test of welke opleiding je hebt gevolgd. Intelligentie is wat je doet met je verstand. En of je ook de mogelijkheid hebt op vanuit verschillende invalshoeken te kunnen bekijken of iets klopt of niet.

Als we alleen op basis van rationele intelligentie ons leven zouden indelen dan worden er beslissingen genomen die niet in lijn zijn met het welzijn van mensen op verschillende andere vlakken zoals emotioneel welzijn, sociaal welzijn, mentaal welzijn.

En dat is precies wat er nu gebeurt, er wordt alleen rationeel besloten wat het beste is. Maar je kunt geen land besturen met alleen rationele beslissingen, je zal ook naar je onderbuik moeten luisteren. Die overigens in nauw contact staat met je hersenen dus in je lichaam werkt alles al nauw samen. Het gaat er nu om dat we kiezen voor een samenleving die dit ook doet.

Die brains laat samenwerken met balls en gut feeling.

Dus ik nodig je uit om deze week te proberen een artikel wat bij jou meteen irritatie opwekt eens rustig door te lezen. Ga dan eens bij jezelf na hoe jij het artikel ervaart. Wat het bij doet, hoe het jou laat voelen en dan probeer je eens vanuit een andere invalshoek te kijken. Leef je eens in inde andere persoon en probeer te bekijken of je kunt volgen waar deze redenering vandaan komt. En probeer dan na te gaan hoe jij de discussie zou voeren. Wat voor jou werkt en hoe jij het ziet.

Dit is zeker niet makkelijk. En ik zeg jullie eerlijk dat ik dit ook niet altijd goed beheers. Maar ook dit vereist oefening en oefening baart kunst.

Laten we proberen ons meer met elkaar te verbinden, want verbinding is wat ons gaat helpen beter uit deze crisis te komen!

2 reacties

 1. Hoi Monique,
  Iets is zweverig is als we het vanuit onze ratio niet goedkeuren. Helaas is ons ratio ook weer gekleud vanuit allerlei conditioneringen. Intuitie is nooit wetenschappelijk te verklaren maar in ieder mens zit dit zuivere weten. Het is onze gekleurde ratio die daar niet op durft te vertrouwen. Heel basaal gezien is het de angst om niet te overleven die heeft gemaakt dat we onze ratio alleen zijn gaan vertrouwen. Helaas geeft dat ratio ook geen 100% zekerheid om te kunnen overleven.
  Ik kom nu op mijn 54e levensjaar en weet dit eigenlijk al langer ook achter dat mijn ratio alleen mij niet gaat redden en juist omdat mijn ratio gekleurd is vanuit mijn ervaringen vanuit opvoeding etc. Blijf vooral bij wat je voelt dat het juiste voor je is. Wat andere mensen goed of afkeuren is aan hun. Hartelijke groet, Eric

  1. Hallo Eric, dank voor je bericht!
   Inderdaad je hebt helemaal gelijk en je hebt dit mooi omschreven. Waar ik zelf steeds meer achter kom is dat we he tvooral zelf zijn die onszelf veroodelen. En op het moment dat je dit merkt en los kunt laten en accepteert wat er is, dat er dan meteen ruimte komt in onszelf, ruimte om te ademen, ruimte om te voelen en ruimte om te zijn. Ik ben 48 jaar en merk dat ik elke dag weer leer en ontdek. En dat is prima, we hebben allemaal ons eigen tempo om ons pad te bewandelen en te leren. Fijne maandag! MOnique

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 2 =