Angst is een slechte raadgever

Soms hoor ik in deze woelige tijden ook de andere versie langs komen, namelijk angst is een goede raadgever. Maar dat klopt niet. Angst is alleen een goede raadgever als deze direct wordt ingezet bij een aanval op je leven en je meteen moet handelen. De zogenaamde vlucht -of vecht reactie wordt dan geactiveerd in ons lichaam en dit gaat allemaal buiten onze ratio om. Er wordt razendsnel gereageerd in onze hersenen en dit uit zich in lichamelijke reacties als een versnelde hartslag, sneller en korter ademen, geen spijsvertering en het scherper maken van onze zintuigen.

Gevaar


Maar dit is dan ook alleen een reactie die direct wordt ingezet bij direct gevaar. Dus zodra dit gevaar geweken is, mag deze reactie weer langzaam uitdoven en mag het andere deel van het zenuwstelsel het weer overnemen zodat het lichaam tot rust komt en kan herstellen van de enorme uitputtingsslag die het heeft geleverd.

Angst


Angst is een slechte raadgever als dit onze enige raadgever is en deze ook ongevraagd advies blijft geven. Dit gebeurt als we angstig zijn en er niet direct gevaar dreigt. Als we gespannen zijn voor ons werk of school of zoals nu als we bang zijn omdat we in onzekerheid verkeren.
Nu hoor ik je denken, maar deze situatie is toch ook levensbedreigend en een pandemie zorgt dus voor angst?

Pandemie

Ja, dat is helaas ook waar. Maar toch zijn we niet continue in een levensbedreigende situatie en de kans dat we doodgaan is niet direct vrij groot. Ook al moeten we elke dag aanzien dat er vele mensen zijn die sterven aan dit virus. En zeker als we zien dat er ook jongere mensen doodgaan dan wordt onze angst weer aangewakkerd en wordt de onzekerheid weer groter. Door de media wordt onze angst aangewakkerd en het is dus goed te weten dat w de media ook even met rust kunnen laten en offline kunnen gaan.

Laat angst niet je leven beheersen


Want het gaat erom dat de angst ons leven niet gaat beheersen. Angst is bedoeld en in die zin alleen een goede raadgever, als er direct gevaar dreigt. Maar als angst continue in ons leven aanwezig is dan is ons zogeheten stresslevel continue verhoogd. En dit betekent dat ons lichaam dus continue een uitputtingsslag levert. Zodoende heeft het geen tijd om te herstellen.
Nu is de tijd om op adem te komen. Wanneer we thuis moeten zitten en de hele wereld tot stilstand komt. Maar als angst nu ons leven regeert, kan ons lichaam nog steeds niet tot rust komen.
Waar angst is, kan liefde niet stromen.

Zorg goed voor jezelf


Zorg nu in deze tijd er voor dat je goed voor jezelf zorgt. En probeer vooral je angst te verminderen. Dit doe je concreet door minder je focus te leggen op de nare zaken en meer op de leuke dingen. Zeg tegen jezelf dat je 2 keer per dag het nieuws bekijkt maar laat het verder weer los en kijk naar een leuke film of geniet van mooie muziek. Dans, zing en doe dingen waar je vrolijk en blij van wordt.
Als je bang bent maakt je lichaam ook stoffen aan die ons immuunsysteem verlagen en dit zorgt ervoor dat we sneller vatbaar zijn voor ziekten. Dus werk hieraan en laat angst steeds minder je leven beheersen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × 5 =