Hartmeridiaan

hartmeridiaan

Hartenergie

De hartmeridiaan loopt in ons bovenlichaam. Het hart is de zetel van geest. Hier zit de koning(in) die het rijk regeert. Is de koning(in) zwak dan loopt het rijk gevaar. 
Het hart is verbonden met de tong en het spreken. Psychisch regeert het hart de vreugde en de angst.  
Het hart is weerspiegeld in het gelaat. Het is het centrum van het gehele wezen en regelt het functioneren van de hersenen, vreugde en angst, opwinding, de bloedsomloop, de zomer, geeft weerstand tegen de klimaatenergie warmte, rode huidskleur. De hartmeridiaan behoort tot het element vuur en is actief van 11.00-13.00 uur. 

Het fysieke hart

Het hart is een holle spier die ongeveer zo groot is als een gebalde vuist. Je hart zit in je borstkas, iets links van het midden. In rust klopt je hart rond 70 keer per minuut. Bij inspanning kan dit bij jongeren oplopen tot rond de 200 per minuut. Het hart vormt samen met de slagaderen en aderen je bloedsomloop (circulatie). 

Je hart heeft een pompfunctie en daarmee wordt ervoor gezorgd dat je bloed door je hele lichaam gaat. Om ervoor te zorgen dat het bloed overal kan komen, is er een uitgebreid netwerk van bloedvaten. Slagaders stromen van het hart af naar alle organen toe. De slagaders vertakken zich en worden steeds kleiner naarmate je verder van het hart af gaat. Op een gegeven moment zijn ze zo klein dat er nog maar één bloedcel doorheen past. Deze hele kleine bloedvaatjes heten haarvaten. Deze haarvaten zorgen ervoor dat zuurstof, CO2, voedingsstoffen en afvalstoffen uitgewisseld kunnen worden met de weefsels waardoor ze lopen. Daarna komen de bloedvaten weer samen in steeds groter wordende aders, die het bloed weer terugbrengen naar het hart. 

Bloedsomloop

Je kunt de bloedsomloop in twee delen opsplitsen: de kleine bloedsomloop en de grote bloedsomloop. De kleine bloedsomloop zorgt ervoor dat je bloed CO2 kan afstaan aan de longen en zuurstof kan opnemen. De grote bloedsomloop geeft juist zuurstof af aan je lichaam en neemt CO2 op. De twee bloedsomlopen zijn via het hart met elkaar verbonden. 

Hartritme

Hoe meer signalen de sinusknoop per minuut afgeeft, hoe sneller het hart klopt. Als je inademt versnelt de hartslag een beetje en als je uitademt vertraagt de hartslag. De snelheid van je hartslag wordt door het autonome zenuwstelsel bepaald. Dit is het deel van het zenuwstelsel waar je zelf geen invloed op kunt uitoefenen. Het autonome zenuwstelsel zorgt ervoor dat je hartslag bijvoorbeeld omhoog gaat tijdens het sporten. Je lichaam heeft dan meer zuurstofrijk bloed nodig en dus moet je hart het sneller rondpompen. Wanneer je slaapt, heeft je lichaam minder zuurstof nodig en zorgt het autonome zenuwstelsel ervoor dat je hart weer langzamer pompt. 

Klachten

Zoals eerder beschreven heeft het hart relatie met de tong; mensen met een exces aan hart-energie praten daarom ook teveel. Het zijn van die mensen die altijd blijven doorpraten. Deze mensen hebben “het hart op de tong” en Je merkt duidelijk dat “waar het hart van vol is loopt de mond van over”. We merken echter dat mensen die een zwakte hebben aan hartenergie, moeilijk, langzaam en zachtje’s praten. Er is geen kracht in de stem. Behalve het hart moet ook rekening gehouden worden met de longen, want die zorgen ook voor de kracht van het stemgeluid.

In het Nederlands woordenboek staat ook dat het hart de “zetel is van de overtuiging, gemoedsstemming, karakter enz.”. Dus ook in onze denkwijze verbinden we het hart met de psyche. De kracht van karakter, denkwijze, bewustzijn, begrip en gevoel ziet de behandelaar in de ogen (de hartenergie loopt immers naar de ogen). Een mens met een goede hartenergie heeft dus een goed en sterk karakter (heeft een “hart van steen”, “draagt het hart hoog”, “met hart en ziel” en nog veel meer van deze gezegdes); bij zo een persoon functioneren de organen ook in harmonie met elkaar en vaak hebben deze mensen een spiritueel gericht leven.

Daar tegenover staat dat iemand met een slechte hart-energie een moeilijk (slecht) karakter heeft; dit zijn mensen met fysieke kraakacties, mensen die altijd een chaos aanrichten waar zij zijn. Aangezien het hart ook de tong verzorgt heeft het hart volgens de behandelaar te maken met spreekvaardigheid. Dat betekent weer dat een zwakke hartenergie stotteren, spreekangst en spraakgebrek tot gevolg heeft.

Oefening hartmeridiaan

Ligging

De meridianen lopen zowel aan de linker- als aan de rechter zijde van het lichaam, alhoewel we van bepaalde organen maar één hebben. De hart-meridiaan loopt dus beiderzijds vanaf de oksel, langs de elleboog, naar de pink. Een andere tak van deze meridiaan loopt naar het oog, terwijl een derde tak naar de longen gaat en daarna, via het middenrif, naar de dunne darm. Voor de behandelaar verzorgt de hart-energie de armen, ogen, de bloedvaten, de dunne darm, longen, slokdarm, luchtpijp, middenrif en het hart. Deze energie verzorgt ook de tong, de lichaamstemperatuur, de psyche, intelligentie en het karakter. Het is daarom niet gek dat de behandelaar bij uitstralende pijn op de borst, een beklemmend gevoel in slokdarm, bemoeilijkte ademhaling, krampen in de kaak en stekende pijn in het oog, zelfs als dat aan de rechter zijde voorkomt, ook direct denkt aan een zwakte van de hartenergie.

Yoga oefening voor de hartmeridiaan

Melting heart

Soort houding: vanuit Hand/knie hartopener

Het openen van het hartcentrum zorgt ervoor dat energie weer vrijuit kan stromen in de hartmeridiaan. Het helpt je weer contct te maken met jezelf en compassie te hebben voor jezelf en anderen.

Het effect van de Melting heart

Het is een achteroverbuiging met als doel het verlengen van je wervelkolom en creeeren van compressie in de bovenrug. Ook rekt de voorkant mee en kun je dit voelen in keel, borst en buik.

De oefening:

Vanuit Hand en knie houding breng je de ellenbogen op de plaats van de handen. Daarna glijd je verder naar voren zodat je voorhoofd steunt op de grond en de armen naar voren zijn zonder ondersteuning. Eventueel kun je ook je kin ipv je voorhoofd laten steunen. Heupen blijven boven de knieen. Als dit te pijnlijk is voor je schouders kun je de armen breder plaatsen of op je ellenbogen blijven en deze tegen elkaar aan plaatsen met de handpalmen tegen elkaar.

Jin shin jyutsu oefening

De hartmeridiaan komt met de dunne darm meridiaan samen in de pink. Omvat je pink met de andere hand en houd deze een paar minuten vast. Daarna wissel je van kant.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zes + drie =