Levermeridiaan

Leverenergie

De term levermeridiaan verbonden is aan het leverorgaan. De traditionele Chinese geneeskunde maakt gebruik van de namen van organen om een patroon van gerelateerde fysieke en psychologische klachten te beschrijven. Als de leverenergie geblokkeerd is, dan bedoelen we hiermee de leverfunctie volgens de traditionele Chinese geneeskunde. Dit kan tot verwarring leiden als men denkt dat het over de fysieke lever gaat. Als je de lever laat controleren via bloedonderzoek is er vaak nog niets aan de hand. Ik zal proberen de verschillen tussen de westerse en oosterse leverfunctie te verduidelijken.

Functie fysieke lever 

In de lever worden allerlei essentiële stoffen geproduceerd, zoals vetten en eiwitten. Daarnaast maakt de lever giftige stoffen, zoals medicijnen of alcohol onschadelijk. Ook functioneert de lever als opslagplaats voor bloed. En speelt de lever een belangrijke rol bij de energiehuishouding.

De functie van de lever volgens de chinese geneeskunde

 • Zorgt voor vrij stromen energie
  • Stagnatie leidt tot depressie, slapeloosheid, boosheid en / of frustratie. 
 • De lever stuurt qi en bloed (xue) door het hele lichaam.
  • Als dit niet goed functioneert, dan leidt dit tot spierkrampen, gevoelloosheid in de ledematen, wazig zicht of menstruele problemen.
 • De Lever bewaart het Bloed (xue)
 • De Lever beheerst de pezen en is zichtbaar in de nagels
  • Disfunctie leidt tot in pees- en gewrichtsproblemen, knie pijn en / of brosse nagels.
 • De Levermeridiaan mondt uit in de ogen.
  • Symptomen van stagnatie zijn nachtblindheid, droge of rode en geïrriteerde ogen.
 • Het gekoppelde orgaan is de galblaas.

Oorzaken van stagnatie van leverenergie

Omdat de lever zelf geen energie produceert is er nooit sprake van lever energie leegte. Wel is de leverenergie verantwoordelijk voor het goed laten doorstromen hiervan. Als dit niet gebeurt, ontstaat lever Qi stagnatie en blokkade. Met name stress en onverwerkte of niet geuite emoties geven snel lever energie (qi) stagnatie. Van oudsher werden met name woede, boosheid, frustratie, verbittering en irritatie als oorzaak gezien. Maar elke geblokkeerde emotie kan de lever energie blokkeren.

Bewegen

Te weinig bewegen is misschien wel de grootste boosdoener. Door zelf veel te bewegen kun je geblokkeerde energie weer in beweging krijgen. De stagnatie wordt dan in een vroeg stadium opgeheven, zodat klachten passend bij een lever qi stagnatie niet ontstaan. Ten tweede is sporten en bewegen veelal een uitlaatklep voor een stuk stress of spanning, zodat er ook geen stagnatie door het niet uiten van emoties optreedt.

Alcohol, chemische medicatie, drugs en andere voor het lichaam giftige stoffen (suiker en koffie) verzwakken de lever.

Symptomen blokkade levermeridiaan

Klachten die horen bij een verminderde leverenergie zijn een opgezette buik, depressie, PMS (premenstrueel syndroom), menstruele problemen, epilepsie, hoofdpijn, duizeligheid, pijn klachten, tinnitus (oorsuizen), spierkrampen, slapeloosheid, prikkelbaarheid, TIA, dreigend CVA.

Leverenergie herstellen

Hier een opsomming van voedingsmiddelen die goed zijn voor de lever: havermout, roggebrood, cashewnoten, courgette, groene bonen, citroenen, limoenen en avocado’s.

Afhankelijk van de oorzaak kunnen een gezondere voeding, meer bewegen, minder stress en het goed uiten van emoties aan het herstel van de lever bijdragen.

Oefening Levermeridiaan

Deze meridiaan loopt van de grote tenen via de binnenkant van de benen naar boven. Dan vloopt hij aan de zijkant van de borstkas omhoog en vertakt in de arm naar de middelvinger en via de nek naar het achterhoofd. Om deze meridiaan weer te activeren is het goed deze te stretchen.

Yoga Oefening:

Zit op de mat met je benen zijwaarts zo wijd mogelijk gestrekt. Zodat de beide zitbotten nog op de mat rusten. Trek de tenen naar je toe. Zit rechtop en buig dan zijwaarts naar je rechter voet en probeer je tenen met je linkerhand vast te pakken. Adem rustig door richting je ribben aan de zijkant. Waarbij je de linkerflank opent als je inademt. Kom langzaam terug na minimaal 3 langzame ademteugen. En wissel dan van kant.

Jin Shin Jyutsu oefening:

Houd met je hele hand de middelvinger van de andere hand vast. Doe dit een paar minuten en wissel dan hand. De levermeridiaan komt met de galblaasmeridiaan samen in deze vinger.

2 reacties

 1. Hallo Monique,

  Complimenten voor deze mooie site met waardevolle informatie! Al googelend kwam ik hier terecht en heb de Jin Shin Jyutsu oefening voor de nieren toegepast. Kon meteen beter doorademen, heel fijn.
  Nu heb ik verder gekeken en ik zie dat bij de Jin Shin Jyutsu oefeningen (die ik nu gezien heb) steeds een vinger wordt omvat, maar de ringvinger wordt niet genoemd. Dat maakt me nieuwsgierig, kun je me vertellen waar deze voor staat? Ben benieuwd 🙂
  Ik wens je een heerlijk weekend toe,
  Hartelijke groet _/\_

  1. Hallo Ingrid,
   dank voor je reactie, leuk om te lezen!

   De ringvinger staat voor de longen en de dikke darm. De pink voor hart en dunne darmen. De duim voor maag en milt, de wijsvinger voor nieren en blaas. De middelvinger voor lever en galblaas. Mooi dat je aangeeft dat je meteen beter kon doorademen. Als de blokkde wordt opgegeven is dat inderdaad iets wat je vrij snel kunt waarnemen. Ik ben hier ook erg enthousiast over. Warme groet uit Sardinie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 − 7 =