Totemdier

Onlangs was ik bij een lezing over de betekenis van een totemdier. Nu ben ik zelf van het type, dat eerst goede argumenten moet hebben om ergens in mee te gaan. Ik kan me niet volledig aan iets overgeven zonder goede feiten. Maar veel dingen trekken me wel aan. Zo ook de betekenis van een totemdier.

Tijdens de lezing werd uitgelegd hoe je verschillende dieren als totemdier kunt hebben. Zo is er een reis totemdier dat met je meereist in je leven. Maar ook een levenstotemdier dat bij jouw leven hoort en een schaduwtotemdier. deze staat voor jouw angsten. Waar ben je bang voor?

Voor welk dier ben je bang?

Nou dat vond ik een lastige. Ik houd erg van spinnen en de meeste insecten vind ik ook lief. Tja als ik ergens in een vreemd land opeens een grote beer of een Anaconda tervoorschijn zie komen, dan zal ik niet zonder angst zijn. Dat geef ik ook toe. Maar zo direct een dier, waar ik echt bang voor ben, opnoemen. Dat vond ik lastig. Tot ik terug dacht aan mijn jeugd.

Ik groeide op tussen de boerderijen en hier lagen een of meerdere honden waaks aan de ketting. Zo gebeurde het nog wel eens dat er een hond losbrak en ik ben meerdere keren gebeten door een losgebroken hond. Een keer echt aangevallen door een mechelse herder. Die me op verschillende plaatsen goed te pakken had genomen en ik naar even het ziekenhuis moest. Door deze ervaringen werd ik bang voor honden. En eigenlijk is het nu pas, nu we zelf honden hebben en zelfs een mechelse herder, dat ik niet echt angstig meer ben. Ik kijk bij een vreemde hond nog steeds eerst de kat uit de boom, of is het in dit geval hond uit de boom?

Hond

De hond als totemdier staat voor vriendschap, loyaliteit, trouw, beschermer van huisgenoten, volgzaamheid. En dit was precies wat ik jaren had verdrongen. Waar ik niet meer in geloofde. Mijn huisgenoten werden niet beschermd. Die gingen dood of weg. En loyaliteit en trouw vond ik ver te zoeken bij anderen. Ik beschermde me hiertegen door me hier niet meer voor open te stellen.

Dankzij veel zelfreflectie ben ik weer wat meer gaan geloven in vriendschap en trouw. Maar ook vooral dankzij mijn lieve honden. Zij hebben mij weer doen vertrouwen in honden en laten merken dat niet elke hond hetzelfde is. En dat je iedere hond eerst een kans moet geven om vervolgens te merken dat de hond voor je door het vuur gaat. Er is geen trouwere kameraad als de hond.

Geen dieren

Vandaag de dag merk ik dat steeds meer kinderen opgroeien zonder (huis)dieren en ik vind dit een gemis. Het ervaren van dieren in je directe omgeving geeft je een oervertrouwen dat alles wat leeft in de basis goed van aard is. En het geeft je doorzetting om dit toch te ontdekken bij iemand als je dit niet direct ziet. Zonder deze persoon direct af te schrijven. Ook kun je met dieren niet praten maar wel aanvoelen. En ook deze kwaliteit is wat mij betreft erg belangrijk voor een goede basis.

Alle kinderen houden van dieren en vinden het fijn om in de buurt van dieren te zijn. Ik denk dat dit een meerwaarde is als je dit je kinderen kunt bieden. Al is het alleen al een bezoekje iedere week aan de kinderboerderij.

Actueel schaduw totemdier

Op dit moment heb ik angst voor kwallen. Ik houd best van zwemmen, maar sinds mijn man ongeveer elk jaar wordt gebeten door een kwal en hier dan veel last van heeft, blijf ik maar in de buurt van de kant. Geen lange baantjes trekken meer voor mij. Nu heb ik net geleerd dat de kwal staat voor transparent en onzichtbare kracht. Tja ook dit klopt weer als een bus. Op dit moment worstel ik met zaken die ik dien aan te nemen maar die niet te bewijzen zijn. Angst voor het onzichtbare. Dat wat ik niet waarneem dat is er niet. Of Wel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × vier =